TellStick

Sedan den underbart trevliga produkten TellStick (tillverkad av Telldus) lanserades har jag haft en TellStick i den ena eller andra datorn hemma.

För er som inte har koll på denna eminenta produkt är det en USB-enhet som kan kontrollera fjärrmottagare, vilka man kan köpa med en fjärrkontroll för en hundring eller liknande på Rusta, K-Rauta, Jula eller mer sorterade butiker som Kjell & Company. Man kan sedan programmera TellStick att styra i princip den mesta elektroniken. Via funktionen TellStick Live kan man sedan styra sina elapparater med en liten smidig app på telefonen. Under åren har jag utökat med lite mottagare här och där. Jag kan inte påstå att min installation är så värst stor, men de flesta som brukar se den tycker att det är lite tufft i alla fall.

Upplägget ser ut som följande:

En Nexa LMDT-609 sitter dörrkarmen till serverrummet. Den tänder min monitor som jag har i racket, detta för att spara energi på ett fiffigt sätt. Jag har även planer på att infoga ett par lysrör i racket, då kommer denna tända dessa också.I vardagsrummet samt i sovrummet sitter en Nexa ECMR-250 vilket är en inbyggd mottagare med dimmerfunktion. Jag kan antingen sätta på eller stänga av den klassiska glödlampan, eller så kan jag använder en slider för att få den ljusstyrka jag önskar.I sovrummet sitter en Nexa LWST-605 vilket är en sändare för väggmontage. Via denna kan jag stänga av båda läslamporna i sovrummet samt kontrollera LMDT-609-dimmern i taklampan.
För resten av mottagarna kör jag ett gäng PB3, utan att använda den medföljande fjärrkontrollen. Det smidiga med TellStick är att man kan använda den på distans. Vill jag sätta på min jonisator eller HTPC kan jag göra det antingen via TellStick Live-sidan eller via min Iphone-app.


På altanen använder jag en Nexa LGDR-3500 som är en utomhusmottagare med IP44-klassning. Den styr dels en utomhuslampa men även belysning i altandäcket.

Jag styr följande:

  • Taklampa i vardagsrummet (dimmer)
  • Myslampa i vardagsrummet
  • LED-ljus bakom teven i vardagsrummet
  • 2 st. läslampor i sovrummet
  • Taklampa i sovrummet (dimmer)
  • Skrivbordslampa i arbetsrummet
  • 2 st. Fönsterlampor i arbetsrummet
  • Bildskärm i serverrummet
  • Lampor på vägg och altandäck utomhus

Just nu sitter TellStick inkopplad i min webserver/lillserver. Nu väntar jag bara på att det kommer ett lite snyggare gränssnitt till mobilen.